Johanna Kononowin blogi
Ihmisen kasvu, itsensä johtaminen ja kohtaamistaidot ovat tekijöitä, joilla saadaan aikaan parempaa johtamista ja työhyvinvointia sekä mitattavia tuloksia.
Milloin tunneperimän työstäminen on tarpeellista?
Ylisukupolvinen tunneperimä voi vaikuttaa paitsi työpaikalla, myös yksilöiden ja perheiden elämään sekä dynamiikkaan, usein huomaamatta. On tärkeää tunnistaa, milloin ylisukupolvista…
Tunneperimä perheyrityksessä
Edellisestä blogista inspiroituneena ajatus lähti tarkastelemaan mitä tunneperimä tarkoittaa perheyrityksessä. Ylisukupolvinen tunneperimä tarkoittaa sitä, että tunteet ja tavat siirtyvät perheessä…
5 elämän osa-aluetta, johon tunneperimä vaikuttaa
Mitä jos kaikki mitä sinun elämässäsi on nyt, onkin sinun vanhempien ja esivanhempien aikaansaamaa? Se, että tiedostat vanhempiesi ja esivanhempiesi…
8 hyötyä tunneperimän työstämisestä organisaatiossa?
Ylisukupolvisen tunneperimän työstämisellä voi olla merkittäviä etuja organisaatiolle, erityisesti sen kulttuurille, työilmapiirille ja yleiselle suorituskyvylle. Kun yksilöt ja tiimit käsittelevät…
Työelämä kaipaa päivitettyjä ajattelu- ja toimintamalleja
Työelämän tarpeet ovat muuttuneet viime vuosina enemmän kuin koskaan aiemmin. Teollistumisen aikana 60-luvulla laitettiin pellot pakettiin ja maanviljelijät lähtivät tehtaille…
Työhyvinvoinnin tekijät vuonna 2024
Muuttuva maailma ja yhteiskunta sekä työelämä vaativat päivittämään toimintatapojamme. Olemme tähän saakka tehneet töitä “niin kuin aina ennenkin on tehty”…
Lama – kehittämisen aika
Seuraatko median lukuja konkurssiaalloista? Luetko lehtiä, joissa uutiset toitottavat yritysten heikkenevää tilaa? Tiedetään jo, että huonot uutiset lisäävät sen myyntiä….
Maailman lopusta – Maailman rauhaan
Ylen juttu 8.9. Saulin kommentista sai monen mielen syöksykierteeseen. Luin jutun useampaan kertaan ja yhä mitä useammin luin, sen varmempi…
Tarvitaanko enää kehityskeskusteluita?
Miten teidän organisaatiossa pidetään kehityskeskustelut? Unohtuiko kehityskeskustelut etätyöhön siirtymisen yhteydessä?Kiinnostaako enää ketään kehityskeskustelut? Unohtuiko lähijohtajan tavoitteet ja työhyvinvointi? Kehityskeskustelun merkitys…
Rakkauden tunnustuksen aikaa
Elämme ehkä vuoden tärkeintä Rakkauden tunnustuksen aikaa – keskikesän juhlaa. Suomalaisten rakkaus repii rintaa auki, silloin kuin kevään purot alkavat…
Kenen vastuulla on työpaikan tunneilmasto?
Kukin työyhteisön jäsen tuo yhteisöönsä oman menneisyytensä, kokemuksensa ja kohtalonsa. Jokainen meistä on suostunut kantamaan jonkinlaista “leimaa”, joka on ohjannut…
Työelämän metataidot
Työelämän murros on vähintäänkin mielenkiintoinen. Se sama työ, jota tehtiin vielä 5 vuotta sitten, saa tänäpäivänä aikaan kokemuksen tekijässä, ettei…
Päivitä periaatteet
On jälleen lupausten aika, jotka tammikuun lopulla tuppaavat unohtumaan. Tein oman elämäni inventaarion viime vuodesta. Päädyin tulokseen, etten vielä viime…
Kosketuksen voima työpaikalla
Tiedämme jo millainen muutosvoima kosketuksella on. Luontaishoitajana olen saanut nähdä miten eheytyminen on mahdollista kivun ja kärsimyksen vapautuessa. Lapsi kehittyäkseen…
Johtaminen on valinta
Olin pari viikkoa sitten kuuntelemassa Randy Gagea. Hän kertoi aiheesta, että johtaminen on valinta. Sekös pisti kriittisen mieleni pohtimaan inhimillisen…
Työhyvinvointi ja tulokset syntyvät 5 tavoitteella – seuraa tulevia blogeja
Työelämä ei ole enää entisensä. Osa työyhteisöstä toimii loistavasti ja innostus on käsinkosketeltavaa. Toinen työyhteisö puolestaan rämpii haasteiden parissa. Se…
Uuden ajan työelämä -ei pakosta vaan unelmista ja ihmisyydestä käsin
Aloittelin urataipalettani 90-luvun lopussa muutamien viikkojen rykäisyillä koulujen kesälomilla. Silloin ei juurikaan tunnettu etätyökäsitettä vaan erilaiset työnkuvat toteutuivat yrityksen tiloissa,…
Onnistuneen kehityskeskustelun 5 askelta
Onko teidän työpaikan kehityskeskustelut odotettuja vai tuntuuko kehityskeskustelut muodolliselta pakolta? Listasimme onnistuneen kehityskeskustelun 5 asiaa, jotka kannattaa huomioida tulevissa kehityskeskusteluissa….
Sanoja Äidille
Katseeni tavoittaa sinut Äitini. Sinä katsot minua silmiin. Hymyilen sinulle, hymyilet minulle. Silmäni kertovat sinulle lämmöstäni, myötätunnostani, enkelin siiven herkkyydestä,…
Isänpäivän aaton ajatuksia
Oli vuosi 1967, kun istuin isäni sylissä. Kädessä isällä oli Aapiskukko -kirja ja siitä aukeama, jossa oli kolmen kuvan sarjakuva….
Rakkauden pyyntöjä ja tunnetaitoja
Tuskin kukaan on voinut välttyä vihapuheilta viime aikoina. Vihapuheita on eri tavoin koetettu vaientaa. Kuten aikoinaan kasvatuksessa vahvistimme ”Kilttejä tyttöjä”…
Kehitä kohtaamistaitoja – ota haltuun omat rajat
Meillä kaikilla on erilaisia kokemuksia kohdatuksi tulemisesta niin arjessa kuin työpaikalla. Pieni tarkastelu työpaikan kohtaamistilanteisiin näin loman jälkeen lienee paikallaan….
Psykologisen vyöhyketerapian hoitokokemus
“Elämässäni oli vuoden aikana tapahtunut suuria muutoksia -avioero, työttömyys, fyysinen sairaus. Ensimmäisen tapaamisen jälkeen tulin Johannan luokse hoitokäynnille. Jännitti, koska…
Kohtaamisen ammattilaisen kokemus
Kallen muutosmatka Sain puhelun perjantaina ja liikuttunut miesääni tahtoi jakaa oman tarinansa Olet enemmän® -kohtaamisen ammattilaisen korttikoulutuksesta. Liikutuin, sillä moni ei…
Kallen kokemus kohtaamisen ammattilaisen koulutuksessa
Sain puhelun perjantaina ja liikuttunut miesääni tahtoi jakaa oman tarinansa Olet enemmän® -kohtaamisen ammattilaisen korttikoulutuksesta. Liikutuin, sillä moni ei ole tahtonut…
Kun suru koskettaa työntekijää
Työyhteisöjä on monen kokoisia, mitä isompi työyhteisö, sitä useammin joku työntekijä menettää lähiomaisensa. Merkitystä on myös sillä, onko läheisen kuolema…
Muistojen Mummola
Hirsitaloista hurahtanut Hirsitaloinnostus on varmaan syntynyt minussa jo ennen syntymääni. Lapsuuden kotini oli hirsitalo, jota isäni peruskorjasi jatkuvasti. Tiilitaloa isä…
Meditaatiota ja käsien pesua
Maailmanmeno on jo pitkään ollut “maailmanlopun” meininkiä. Ihmiset hädin tuskin ehtivät hengittämään, kun kaikkialla on niin kiire, että hengityskin on…
Rohkeutta olla se joka olet
Miten monesti olenkaan onnistunut kadottamaan itseni ja yhtä monta kertaa tehnyt valtavan työn löytääkseni itseni uudelleen. Toistoja on kertynyt vuosien…
Tahdon kehittymisen 5 tärkeää merkitystä
Miksi tahdon kehittyminen on niin tärkeää ja merkityksellista?Kuten kuvassa näkyy, kaksi alinta askelta ovat selviytyjän ja uhrin portaat. Uskon, että…
Parisuhteen 5 tärkeää näkökulmaa
Parasta parisuhteessa on yhdessä kasvaminen Oletko koskaan pohtinut miten vanhempiesi suhde näkyy parisuhteessasi? Ei mitenkään – sanot, mutta tarkemmin tutkittuasi, voit löytää…
Arvostuksesta myötätuntoon
Samaan aikaan kun hoitoalan ammattilaiset neuvottelevat julkisella puolella palkoistaan ja eduistaan, monet luontaishoitajina toimivat yksinyrittäjät koettavat saada oman taitonsa yleisesti…
Joulun lapsi sisälläsi syntyy uudelleen
Joulun lapsi sisälläsi syntyy uudelleen Olen saanut harjoitella mummina olemista yli kolmen kuukauden ajan. Ensikosketus pieneen ihmisenalkuun palautti kehooni tutun…
Muurinmurtajia ja sillanrakentajia
Kolumni 9.10.2019 Koti-Kajaanissa Elämme ihmiskunnan historiassa mielenkiintoista tunteiden tuuletusaikaa. Niin moni ulkoinen asia elämässämme on muuttumassa: työelämä, ympäristö, ilmastosta puhumattakaan….
Huono parisuhde sairastuttaa
Iltalehden hämmentävä otsikko pysäytti jokin aika sitten minut. Huomasitko sinäkin tämän? Hyvä että näitäkin asioita tutkitaan, mutta siltikin varoisin moista…
Työn 4 motivaatiota lisäävää tekijää
Duunitorin kyselyn mukaan töihin paluu loman jälkeen ahdistaa joka kolmatta. Jatkuva kiire, tekemättömät työt ja huono ilmapiiri merkityksettömyyden kokemus painavat suomalaisia. Voit lukea…
Onnistumisen kokemuksia
Kolumni 31.7.2019 Koti-Kajaanissa Heinäkuun tuulet puhaltavat kesäloman rippeet ja vaihtuvat elokuussa arkiaskareisiin. Keskeneräinen opiskelu tuntui tahmealta lämpiminä kesäpäivinä. Onnistuin siirtämään…
Parantava luonto sisälläsi
Kolumni Koti-Kajaanissa 26.6.2019 Kesäisen luonnon kauneus avaa sydänkeskuksemme kohtaamaan luonnollista rakkautta elämässä ja toisaalta vapautumaan tarpeettomasta tunnelastista. Tämä…
Kuka minä olen?
Kolme kysymystä, jotka ovat siivittäneet aikuisuuttani. Uteliaana ja elämännälkäisenä olen jatkanut kysymysten sarjaa, Mistä tulen ja Minne olen menossa? Ei…
Jokaisessa suhteessa on eron ainekset
Mihin kiinnität huomiosi parisuhteessasi, siihen mikä teitä erottaa vai siihen mikä tuntuu erottavan teitä? Huomiomme on luontaisesti kiinnittynyt joko siihen…
Ilmiöjohtajuus
Elämme mielenkiintoista aikaa johtajuuden näkökulmasta. Ei aikaakaan kun autoritäärinen johtaminen oli ainoa ja oikea tapa johtaa. Johtajuuden tulisi olla siellä…
Olet enemmän® -sinulle
Muistelimme tiimiläisten kanssa mitä Olet enemmän® -koulutuksiin osallistuneet ovat saaneet; merkityksellisiä kohtaamisia, huippuhetkiä tunteiden vapautumisessa. – Läsnäolo-, tunne- ja kohtaamistaitoja…
Akrobatiaa ja roolisuorituksia työpaikoilla
Kuulen ja huomaan päivittäin kuinka työssään olevat ihmiset tekevät mitä kummallisimpia roolisuorituksia ja akrobaattitemppuja, jotta selviytyvät työpäivästään oman kyvyttömyyden tai…
Miesten päivä 10.3. – Saanko liputtaa?
Kolumni Koti-Kajaanissa 13.3.2019 Nappasin joulun aikaan vintistä vanhat ja vähän käytetyt monot. Eteisessä ne ovat siitä asti muistuttaneet tulevasta naistenpäivän…
Tunneviestintä työpaikalla
Tarkkaile hetken aikaa ympäristösi viestintää, työpaikalla, kotona ja vapaa-aikana harrastuksissa. Mitä kuulet ja millä sävyllä? Sanat, joilla on merkitys ja tunne,…
Epäitsekäs työ – henkisen hyvinvoinnin ytimessä
Kolumni Koti-Kajaanissa 6.2.2019 Kaurapuuroaamiainen lapsena aiheutti ylimääräistä tuskaa ruokapöydässä. Epämiellyttävä puuromössö pyöri suussani eikä suostunut alas kurkusta. Äiti ja isä…
Painajaista vai toiveunta?
Entä jos elämä on uni, et ole vain herännyt? Aivan kuten aamuisin heräät kun uni kuolee, samalla tavoin heräät kun…
Kummeneeko asiat kumppania vaihtamalla?
Työyhteisön ihmissuhteiden ja parisuhteen välillä on vain pieni ero. Molemmat pitävät sisällään tilanteita, joissa käydään samankaltaisia tunnetiloja sekä -prosesseja. Riittämättömyyttä,…
Ihmisen ja kohtaamisen vuosi 2019
Kolumni Koti-Kajaanissa Istun Muistojen Mummolan pirtin kiikkutuolissa. Katson syvälle leivinuunin tuleen ja muistelen mennyttä. Sata vuotiaan Suomi-neidon juhlavuonna Ceekin keikka…
Uskomusravintoa ja – hoitoa
Munalla mentiin -70 luvulla töihin. Kymmenen vuotta sitten kananmunalla kohotettiin kolesterolit, jotka saimme statiineilla kuriin. Statiinit ovat jääneet ja munat…
Kohtaa siellä missä olet – ja tule kohdatuksi
Se syvyys jolla itsesi tunnet, on se missä voit toisen kohdata. Se tila jossa olet vielä itsellesi läsnä turvallisesti syvenee…
Kaipaus äidin ja isän syliin
Ihmissuhteet ovat muuttuneet siitä äitiemme ja isiemme liittojen. Puhumisen kulttuuri on tullut ihmissuhteisiin, yhdessä oleminen on lisääntynyt vapaa-ajan lisääntymisen myötä,…
Syyllisyys – tie vastuuseen
Kolumni Koti-Kajaanissa 17.10.2018 Radio työmatkalla kertoi koulukiusaamisesta. Toimittaja puhui lakiuudistuksesta, jonka mukaan kiusaaja voitaisiin siirtää toiseen kouluun. Jopa kurkussani alkoi…
Salatut elämät – sisälläsi
Salatut elämät palaavat kesätauolta, toimittaja ilmoitti kun ajelin työmatkalta kotiin kajaaniin. Vaihdoin kanavaa. Mieleni ei päässyt kanavasta yhtä helposti irti…
Someen eksynyt minäkuva
Katselin tässä taannoin vanhoja valokuvia. Löysin sieltä aivan hellyttävän kuvan tyttäristäni. He olivat pukeutuneet pelleiksi – kasvonaamiota unohtamatta. Liikutuin kovasti…
Itsensä johtamisen 1. askel – kohtaaminen
Itsensä kohtaaminen on tie itsetuntemukseen, joka tarkoittaa, että alat tarkastelemaan itseäsi, tunteita ja ajatuksiasi kuinka suhtaudut asioihin ja kuinka toimit…
Rakkauden taikoja
Varmistithan sinä naimaonnesi ja tulevaisuutesi Juhannuksena? Muistelen joskus nuorena sitoneeni 7 kukkaa heinällä yhteen ja laittaneeni sen tyynyn yöksi alle….
Arvokkainta elämässäsi?
Itsensä löytäminen on arvokkainta mitä tiedän Ennenkuin itsensä voi löytää, täytyy ymmärtää, että on kadottanut itsensä. Mistä sen voi tietää? Ohessa…
Stipendi ja ruusuja opettajalle
Soitin sunnuntaina -iltana opettaja –ystävälleni. Onnistuin herättämään hänet päiväunilta illalla klo 19. (Luit oikein!) Hän oli lataamassa itseään tulevaan kouluviikkoon…
“Maailma muuttuu ja me ajan kanssa”
muistan mummoni usein sanomat sanat. Etteikö kaikki olekaan valmista, pohdin lapsena. Viimeaikoina sanonta on puhutellut yhä uudelleen ja olen alkanut…
Lentää yhdessä – ei sidottuina
Rakkaus, yksilö ja parisuhde sioux-intiaanien mukaan Eräs vanha legenda kertoo sioux-pariskunnasta, joka yhtenä aamuna päätti mennä käymään kylän shamaanin luona….
Tuppisuu vai Ruuneberi?
”Puhuminen on hopeaa – vaikeneminen kultaa. Pieni tieto – iso ääni, Iso tieto – pieni ääni. Viisas tietää paljon, mutta…
Kukaan ei ole niin rikki – ettei jotain ehjää olisi
Kukaan ei ole niin rikki, ettei jotain ehjää olisi Eikä kukaan niin valmis, ettei jotain parannettavaa vielä löytyisi. Ihastuin tuossa kuvassa olevaan taloon…
Lapsen oikeus – Aikuisen velvollisuus
Lastenoikeuksien päivänä pysähdyin kiikkutuoliin pohtimaan lasten oikeutta tulla hyväksytyksi ja rakastetuksi. Samaan aikaan media tulvii erilaisia lapsiin kohdistuvia tekoja, jotka…
Anteeksiannon vapauttava voima
Isäni karjalaissyntyinen evakko, nyt jo edesmennyt tuli mieleeni isänpäivänä – tietenkin. Hän oli juuri ja juuri täyttänyt kuusi, kun ensi…
Äiti – onko pakko kasvaa?
Kysyi, terveydenhoitajan mielestä pienikasvuinen, 6 vuotias esikoiseni iltasadun jälkeen. Tiesin aiheen olevan herkkä, koska siitä oli puhuttu päivällä lääkärin tarkastuksessa….
Kannatko mummosi taakkaa?
Keskustelin 77-vuotiaan äitini kanssa hänen äitinsä elämästään ja kokemuksista. Olin jo tiennyt pitkään, että äidin äitini kohtaamattomat tunteet vaikuttivat elämässäni…
Rohkeus kohdata ainutlaatuinen oma itsesi
Kerron sinulle yhden salaisuuden, jos lupaat, ettet kerro kenellekään. Pelkään kuollakseni korkeita paikkoja. Vaikka olen remonttihommia tehnyt, niin telineet ja…
Kuka on auttajasi?
KUKA ON AUTTAJASI? Olen huomannut lääketieteen ja luontaishoitojen vahvuudet sekä rajoitukset. Olen myös tehnyt havaintoja niiden keinoista auttaa ihmistä hänen…
Olet enemmän® -elämänkaari oppaana vapauteen
Elämänkaarivalmennus näyttää elämäsi erilaiset syklit, jotka toistuvat elämässäsi kunnes olet oivaltanut niistä jonkin opin. Luento 3.2. Oulussa, Ilon Valkeat Hyvinvointimessut,…
Lyödä Luontosi -retriitti 8. – 10.9. Lomakoti Koivurannassa
Tule ja löydä luontosi hiljaisuuden puhuessa samaa kieltä yhdessä alitajuntasi ja kehon kanssa. Löydä luonnon parantava voima. Antaudu ja yhdisty…
Rakkauskirje Miehelle
En nähnyt Sinua – tunsin Katson sinua, en näe vartaloasi, en arvokasta ammattiasi tai sitä mitä edustat. Näen sydämen, joka…
“Helevettiin koko mies”
Tokaisi syvästi uskovainen mummoni kuolinvuoteellaan minulle tasan 36 vuotta sitten. Hän oli sairastanut jo pitkään vähitellen etenevää syöpää, mieli terävänä…
Tunneperimä vaikuttaa arjessa ja työyhteisössä
TUNNEPERIMÄ VAIKUTTAA ARJESSA JA TYÖYHTEISÖSSÄ Kaikki ymmärtävät tunneperimän, et vain useinkaan ole tullut ajatelleeksi sitä. Esimerkki sodan tunneperimästä on selkeä….
Pakki sekaisin kuin pontikkapannu
En ole pontikkaa keitellyt, en liioin maistellut. Kuullut kyllä kuinka käyminen sammutetaan pontikan keitossa. Sama toimii hyvin suolistossakin. Lopeta nyt…
Olet enemmän® -workshop
Saat tietoa Olet enemmän® -kasvupolusta ja sen askelista. Poisoppimisen merkityksestä. Tutustut tunteiden kehittymiseen ja niiden muuntumiseen TunneSynteesin® -tunnekartan avulla. Teemme…
Pitkä matka itsensä äärelle
Valmentajamme Aila Polvinen kantoi taakkanaan edellisten sukupolvien arvoja ja tunteita. Havainnosta alkoi piinallinen tunneperimän tuuletus ja itsensä etsiminen. Ne olivat…
Tunneperimä vaikuttaa arjessa ja työpaikalla
TUNNEPERIMÄ VAIKUTTAA ARJESSA JA TYÖYHTEISÖSSÄ Kaikki ymmärtävät tunneperimän, et vain useinkaan ole tullut ajatelleeksi sitä. Esimerkki sodan tunneperimästä on selkeä….
Työyhteisö on tunneyhteisö
Työyhteisö on tunneyhteisö Työyhteisön tunneilmapiiri rakentuu yhteisössä toimivista ihmisistä. Jokainen persoona omalta osaltaan joko rakentaa tai hajottaa toiminnallaan työyhteisöä. Roolit…
Mitä maksaa tunnelukot organisaatiossasi?
MITÄ MAKSAA MUUTOSPELKO? Elämme tällä hetkellä haastavia aikoja yritysmaailmassa. Aivan kuten ihmiset työpaikoillansa ja arjessa sekä oman kehonsa kanssa ja…
Tunteva työyhteisö
Tuntematon on sen työyhteisön tulevaisuus, joka jumittaa. Työyhteisöä, joka on rakentunut teeskentelystä, kyräilyistä, kuppikunnista, kiusaamisesta ja valtataisteluista seuraa uupumusta sairauspoissaoloja,…
Kosketus – vuorovaikutuksen tunnekädenjälki
Me suomalaiset olemme tunnettuja koskemattomuudestamme. Sanan varsinaisessa merkityksessä, vierastamme toisen ihmisen koskettamista. Nykyinen ja tuleva sukupolvi on jo kehittyneempi tässä…
Johanna Kononow ammentaa ikikaikaista viisautta
Johanna Kononow ammentaa työhönsä ikiaikaista viisautta Kalevalasta Työhyvinvointikouluttaja Johanna Kononow toimii hyvinvointialan yrittäjänä Kalevala Valmennus -yrityksessä. Yritys on erikoistunut Ihmiseen…
Työhyvinvointikoulutusta tytölle miesten maailmassa
Tänä päivänä kuulen keskustelua naisten arvostamisesta työyhteisöissä. Ohessa oma kokemukseni 80-luvulta miesten maailmassa. Olin ensimmäisessä oikeassa työpaikassa ja innoissani siitä….