Huono parisuhde sairastuttaa

Iltalehden hämmentävä otsikko pysäytti jokin aika sitten minut.
Huomasitko sinäkin tämän?

Hyvä että näitäkin asioita tutkitaan, mutta siltikin varoisin moista otsikkoa. Olen samaa mieltä, että ihmissuhteilla on vaikutusta terveydentilaamme. Syy ei kuitenkaan taida olla näin yksiselitteinen.

Meillä on tapana katsoa ihmissuhde asioita, ikään kuin olisimme ihmissuhteissamme ulkopuolisia. Tämä tarkoittaa sitä, että näemme toisessa sellaisia asioita, joita meidän tulisi löytää itsestämme. Sen sijaan, että alkaisimme tarkastelemaan itseämme, pyrimmekin muuttamaan ympäristömme ihmisiä mielemme mukaisiksi.

Uskon, ettei kukaan ulkopuolellamme voi vaikuttaa terveydentilaamme, vaan olemme itse vastuussa kuinka käyttäydymme armottomasti itseä kohtaan ja hylkäämme omat tarpeemme parisuhteessamme. Kaipaamme niin kovasti rakkautta ja hyväksyntää toisilta, että olemme valmiita hylkäämään itsemme ja omat tarpeemme.

Kehon viestit ovat armottomat. Ellemme kuuntele kehomme tarpeita ja olemme mielemme mielettömässä ohjauksessa – keho kertoo totuuden sinusta ja ellet pysähdy ja kuuntele, kehosi pysäyttää lopulta sinut.
Voit lukea minun tarinani. Tiedän jotain mistä puhun.

On siinä sitten ihmissuhdesoppaa ehtinyt syntyä, niin työpaikalla kuin kotona. Ei siis ihme, että oireilemme mitä ihmeellisimmillä tavoilla. Ei pelkästään keho-oireilla vaan myös mielen oireilla, joka näkyy unettomuutena, keskittymisvaikeuksina tai alakuloisuutena. Yritä siinä sitten antaa kaikki panos työpaikalla. Väkisin työuupumus yllättää erityisesti kun työpaikoilla näinä päivinä vaaditaan yhä enemmän.

Yhtäkaikki sopeutumiskäyttäytymisemme aiheuttaa meillä yhä enemmän psykosomaattista oireilua, sillä uskollisuus itseä kohtaan on vähentynyt. Osaatko asettaa itsellesi rajat, merkkinä itsellesi ja toisille että olet kuunnellut itseäsi?
Sopeutumiskäyttäytymisen mekanismit ovat peräisin, niinkin kaukaa kuin lapsuuden perheestäsi ja edellisten ihmissuhteitten kohtaamattomista tunteista ja tunnelukoista. Kaikki pettymykset, loukkaantumiset ja huonosti kohtelut saavat aikaan sen, että kadotamme yhteyden omaan itseesi.

Mitä sopeutumiskäyttäytyminen kaikkinensa tarkoittaakin, on se ihmisen oman tahdon ja kehittymisen esteenä. Niin kauan kuin sopeutamme toimintamme ulkoisten impulssien mukaan, olemme jatkuvan reaktion ja varuillaan olon äärellä. Läsnäolottomuuden poissaolo näkyy kiireenä ja sen tunteena työpaikoilla, joka estää aitoa kohtaamista ihmisten välillä.

Muita artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *