Kosketuksen voima työpaikalla

Tiedämme jo millainen muutosvoima kosketuksella on. Luontaishoitajana olen saanut nähdä miten  eheytyminen on mahdollista kivun ja kärsimyksen vapautuessa. 

Lapsi kehittyäkseen tarvitsee kosketusta. Tiedämme senkin, millainen kosketus saa lapsen rikkoutumaan ja mikä tekee sen ehjäksi. Koskettajan rakkauden määrä lasta kohtaan määrittää osan siitä millainen minäkuva lapselle syntyy. 

Tiedämme senkin, että voimme koskettaa sanoilla toisiamme. Onko viesti kohottava vai lannistava? Viestinkö pahaa oloani, omia pelkojani, kaipaustani tulla kohdatuksi ja rakastetuksi vai pystynkö aidosti kuuntelemaan sinua? Lapset ovat tässä jälleen loistava esimerkki. Kurahousu -aika on jälleen käsillä. Millaisia kokemuksia lapsi on saanut kurahousuista, niiden käytöstä ja päällepanosta, riippuu siitä, miten sujuvasti ne jalkaan laitetaan. Miten viestiä lapselle niin, että kurahousut sujahtavat jalkaan sujuvasti?

Miten puolisot koskettavat toisiaan ja millainen rakkauden määrä siinä välittyy? Onko kosketus kunnioittava ja kohottava? Entä miten puolisosi puhuu sinulle? Koetko olevasi arvokas ja turvassa hänen kanssaan? Tunnetko ylpeyttä siitä, että hän seisoo rinnallasi? Vai teetkö kaikkesi muuttaaksesi puolisosi ja käperryt itse kuoreen ja sopeudut oman mielesi asettamaan häkkiin?

Mitä ikinä vastasitkaan näihin kysymyksiin, voin kertoa, että toisen muuttamiseen on vain yksi tie – Sinä muutut!

Muuta tietä ei ole. On aloitettava tutkimaan mikä tai mitkä menneisyyden asiat ohjaavat sinua toimimaan ja käyttäytymään sillä tavoin kuin sinä käyttäydyt ja toimit. Löytöretkesi jälkeen, kohtaat kaikki ne tunteet kokemus kerrallaan. Näin vapaudut vähitellen ja myötätunnon vahvistuessa itsekriittisyys vähenee. 

Helppohan se sinun on… kuulen ajatuksesi. Ei se ole helppoa minullekaan, mutta kun muutaman kerran on rohjennut katsoa peiliin ja saa vapautumisen kokemuksen, tulee nälkä mistä kaikesta vielä voikaan vapautua. 

Usein tarvitsemme jonkun rinnallakulkijan. On tilanteita, jossa ystävä riittää, toisinaan on turvauduttava ammattiapuun. Yhtä kaikki, se matka joka siitä avautuu on rakkaudellinen kosketus sinua itseäsi kohtaan – olet ansainnut rakkautesi. 

Miten ihmeessä tämä kaikki sitten liittyy työpaikkaan? Täytyykö alkaa työkavereita koskettamaan? Kyllä, sanat riittävät työpaikalla. Valitse sellaiset sanat, jotka auttavat työkaveria kokemaan merkityksellisyyttä, erityisesti silloin kun hän on sattunut tekemään omasta mielestään mokan. Olemme liian ankaria itseämme kohtaan ja itsekriittisyys on itsemyötätunnon vihollinen. Työyhteisöt kaipaavat kipeästi aitoa iloa ja huumoria.

Täytyykö nyt alkaa rakastamaan työpaikalla? Sellaistakin sattuu ja tapahtuu, ihmisyydestähän siinäkin on kyse. 

Tarkoitan kuitenkin sitä, miltä tuntuisi jos olisit työyhteisössä, joka

  • hyväksyy sinut sellaisena kuin olet
  • kannustaa silloinkin kun itse olet oman synkkyytesi keskellä
  • tahtoo sinun onnistuvan
  • halaa ja koskettaa sinua sanoilla arvostaen ja kunnioittaen
  • jakaa paitsi ilon myös surun hetkiä kanssasi

Pystytkö kuvittelemaan sellaisen työyhteisön? Mikäli pystyt, kuvittele aamuisin meneväsi juuri tällaiseen työpaikkaan. Ala käyttäytymään niinkuin edellämainitut kohdat olisivat jo totta. Tällä tavoin olet lähempänä myötätuntoa itseäsi kohtaan. Tunne hyväksyntää ja kiitollisuutta työpaikalla olevia ihmisiä kohtaan. Niitäkin jotka eivät ole lähinnä sydäntäsi. He ovat tuomassa viestiä seuraavasta oppiläksystä, joka sinun tulee opetella. 

Mikäli haasteesi koskee suhdetta lapseen tai puolisoosi, kokeile samaa ja alat käyttäytymään niinkuin edellä mainitut asiat olisivat jo totta. Tunne kiitollisuutta lapsistasi ja puolisostasi kohtaan. 

Vähitellen alat rohkeammin olemaan se joka todellisuudessa olet. Elämän tarkoitus lopulta lienee ihmisen kasvu ja kehittyminen sekä rakastaa ja tulla rakastetuksi. Kohtaa itsesi hyväksyvällä rakkaudella ja myötätunnolla – olet tärkeä tänäänkin.

Muita artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *