Lama – kehittämisen aika
Seuraatko median lukuja konkurssiaalloista? Luetko lehtiä, joissa uutiset toitottavat yritysten heikkenevää tilaa? Tiedetään jo, että huonot uutiset lisäävät sen myyntiä. Kuta enemmän seuraat median negatiivisia uutisia, sitä varmemmin turhaudut ja alat alitajuisesti luomaan negatiivisuutta omaan elämääsi ja ympäristöösi. Voisitko valita toisin?
Yritykset, jotka hyödyntävät lama-ajan, kouluttavat henkilöstöä ja kehittävät prosessit kuntoon tulevaa nousua varten, ovat tulevaisuuden menestyjiä. Henkilöt, jotka kehittävät ja kouluttautuvat itseään, nousevat seuraavalle kehittymisen tasolle.
Henkilöstön kehittyminen mahdollistaa yrityksen kehittymisen. Työelämä kehittyy valtavaa vauhtia ja pelkän osaamisen kehittäminen jää keskeneräiseksi mikäli ammatillinen identiteetti jää edellisen sukupolven asenteisiin, arvoihin ja uskomuksiin kiinni. Osaamisen kehittäminen on tärkeä, mutta päivittämättömät arvot ja asenteet sekä uskomukset vesittävät osaamisen olemattomiin. Henkilöstön uudistuminen on unohtunut, joskus törmätään tilanteisiin, joissa henkilöstön uudistuminen toteutetaan irtisanomisin.
Miten teidän organisaatiossa kehitetään ammatillista identiteettiä?
Toiminnanohjausjärjestelmän hyödyntäminen on nykypäivää organisaatioissa, mutta miten hyödyntää, jos henkilöstö seisoo jarrupolkimella ja vastustaa järjetelmän käyttöönottoa. Asenteet, arvot ja uskomukset eivät osaamisen koulutuksessa muutu, ellei henkilöstö ole muutosmyönteinen. Ehkä juuri teidän organisaatiossa näin onkin, mutta valtaosalla organisaatioista ei ole. Tällöin tarvitaan ammatillisen identiteettiä kehittävää koulutusta. Sen lisäksi henkilöstön tulee tietää:
1. Miksi muutoksia tehdään on avainkysymys kun niitä tehdään?
2. Miten muutos tulee palvelemaan organisaatiota?
3. Miten muutos palvelee sinun työtäsi?
Näihin kysymyksiin vastaaminen tarjoaa mahdollisuuden henkilöstölle ammatillisen identiteetin kehittymistä.
Ammatillinen identiteetti kehittyy tunne- ja kohtaamistaitojen avulla ja siksi kehityskeskustelut ovat avainasemassa tässä muutostilanteessa. Keskustelukulttuurin muutos avoimeen ja luottamukselliseen ilmapiiriin tarjoaa mahdollisuuden keskeneräisyyden sietämiseen sekä kokeilukulttuurin tuomiin virheisiin, jotka kuuluvat työelämän murrokseen olennaisesti. Kehittyminen pakottaa organisaatioita kehittämään uusia toimintamalleja, näistä esimerkkeinä ovat etätyö ja tekoäly. Molemmat vaativat muutoksia, jotka ovat meille kaikille uusia. Kokeillaan, testataan ja opitaan uutta. Tämä aika on meille tällä hetkellä mahdollisuus – lama on mahdollisuus kokeilla asioita uudella tavalla.
Johanna Kononow