Työelämä kaipaa päivitettyjä ajattelu- ja toimintamalleja

Työelämän tarpeet ovat muuttuneet viime vuosina enemmän kuin koskaan aiemmin. Teollistumisen aikana 60-luvulla laitettiin pellot pakettiin ja maanviljelijät lähtivät tehtaille töihin. Ajattelu ja toimintatavat muuttuivat. Täältä Kainuusta lähdettiin Ruotsiin Volvon -tehtaalle.

Näyttää siltä, että työtä on tänä päivänä niin paljon, ettei sitä ehditä tekemään. Joudumme rekrytoimaan yli rajojen työvoimaa.
Työ tuskin on lisääntynyt, mutta työtä tekevä väki on vähentynyt. Osaaminen on tullut ja tulee yhä tien päähän lähivuosina tekoälyn hyödyntämisen lisääntyessä monilla toimialoilla. Ruokatuotanto näyttää luisuvan yli rajojen. Terveydenhuolto ja koulujärjestelmä odottavat kipeästi uutta ajattelua ja toimintamalleja.

Onko ratkaisu kuitenkin sisällämme? Se viisaus, jonka maanviljelijät jättivät pelloilleen – yhteyden itseen ja toisiin ihmisiin. Pitääkö meidän palata ajatteluissamme taaksepäin, siinä kun toimintamme muuttuu?
Ei mikään mahdoton juttu. Kehittyminen on usein sitä, että otamme pari askelta eteenpäin ja kolme taaksepäin. Uusia töitä ja työmahdollisuuksia on kuitenkin luvassa niin paljon, että kaikille halukkaille ja kehitysmyönteisille ihmisille sitä riittää.

Ihminen on edelleen inhimillinen ja luonnollinen olento. Teollistumisajanjakson ja robotisaation lisääntymisen jälkeen tarvitsemme yhteyttä

  • itseemme, 
  • toisiin ihmisiin,
  • ympäristöön ja
  • luontoon.

    Kun nämä tarpeet eivät täyty, alkavat ihmiset oireilemaan kehon, mielen ja ihmissuhteiden tasolla. Hoitajia, auttajia, kuuntelijoita, sparraajia ja valmentajia tullaan tarvitsemaan tulevaisuudessa yhä enemmän. 

Näitä haasteita emme kykene ratkaisemaan samalla ajattelun tasolla, jolla ne ovat syntyneet.
Tarvitsemme uutta ja kehittyneempää ajattelua,
sanoi aikoinaan Albert Einstein.

Mitä on kehittyneempi ajattelu?

Se on ajattelua, johon emme ole sotkeneet tunteita, tulkintoja, oletuksia, arvauksia, analyysejä. Koska ne ovat saman ajattelun tason eri näkökulmia, jossa lähteenä on menneisyyden ajatus- ja toimintamallit. Ajattelu, jota ohjaa pelko, katkeruus, kauna, syyllisyys ja häpeä.

Kehittyneempi ajattelun tapa syntyy kokemuksen ja sen jälkeisen pohdinnan oivalluksista sekä intuition sekä kokeilun tuloksesta. Ajattelu, jota ohjaa korkeammat tunteen muodot kuten tahto, viisaus ja rakkaus. 
(Lähde: Psykosynteesi – itseoivalluksen menetelmä, joka auttaa pitämään ihmistä muuttuvan maailman kehityksessä mukana.)

Mihin tarvitsemme kehittyneempää ajattelua?

  • ongelman ratkaisuihin
  • päätöksiin, jotka lisäävät yhteyttä ihmisten välillä
  • päätöksiin, jotka tuovat yrityksille taloudellista hyvinvointia ja menestystä
  • uusien toimintamallien ja -tapojen hyödyntämiseen
  • rakkauden heräämiseen
  • yhteyden luomiseen itseen, toisiin ihmisiin, ympäristöön ja luontoon
  • työelämän ja ammatillisen identiteetin kehittymiseen
  • työelämän ajattelu ja innovointitaitoihin
  • …ja paljon muuta

Ajattelun kehittyminen tässä ajassa on yhteyden luomista aluksi omaan sydämeen ja itsensä hyväksymistä sellaisena kuin olemme.
Upeaa itsetutkiskelun matkaa – autamme Sinua ajattelun ja toiminnan seuraavalle tasolle.

Lämmöllä Johanna
johanna@kalevalavalmennus.fi

Muita artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *