“Maailma muuttuu ja me ajan kanssa”

muistan mummoni usein sanomat sanat. Etteikö kaikki olekaan valmista, pohdin lapsena. Viimeaikoina sanonta on puhutellut yhä uudelleen ja olen alkanut tarkkailla sitä.

Maailma on muuttunut ja edelleen haalimme tekemättömiä töitä ja uuvumme niiden alle. Töitä, joita ei enää ole. Onko meille syntynyt uskomus, että elämäntehtävämme on kantaa taakkoja ja huolia, jotka eivät meille edes kuulu. Tai toisaalta välinpitämättömästi, ettei ne koske minua koske. Onko syntynyt vääristymä vastuusta, joka näyttäytyy toisten mielipiteen omaksumisena ja sen jälkeen toisten tunteiden kantamisena? Eihän siinä mitään väärää ole, jos tunne on iloa, riemua ja rakkautta. Useimmiten kuitenkin samaistumme toisen mielipiteeseen ja asenteeseen, jotka otamme omaksemme. Siitäkös se soppa sitten syntyykin. Kannamme toisten kiukkua, syyllisyyttä, häpeää ja vastuuttomuutta. Tunnetta, jonka syytä emme useinkaan edes tiedä tai ainakaan koko totuutta asiasta.

Luonnollisesti maailman kehittymisen myötä myös fyysiset teot kehittyvät ja muuttuvat psyykkisiksi ja henkisiksi teoiksi. Pakottavan tekemisen suunta on kääntynyt. Se alkaa vähitellen tekemään enemmän huonoa kuin hyvää – ainakin itsellemme, joka näkyy ankaruutena ja vaatimuksina itseämme kohtaan.

Olemme siirtymässä tekemisen kulttuurista olemisen kulttuuriin.

Fyysinen työ muuttuu vähitellen henkiseksi työksi. Tehtävämme on vapauttaa edellisten sukupolvien näkymättömät taakat, jotta meidän lapsemme voisivat elää vapaampina elämän taakoista.

Näillä ”työmailla” ei enää rakennusnostimia ja -telineitä tarvita. Vaikka yhtä korkealle ja syvälle ihmisen henkisiin ulottuvuuksiin maailma meitä ohjaakin – elämän varmalla ja vaativallakin kädellä. Tekemisestä olemiseen matka on lyhyt ja siksi niin vaikeaa. Olemmehan tottuneet tekemään asioita tavalla, joka näkyy hankaluuksina arjessa – tuttua ja turvallista.

Taikasana on kohtaaminen. Uskallatko kohdata itsesi, nykyhetken ja menneisyytesi sellaisena kuin se on ja löytää elämäsi taikavoimat?

Kohtaa hetki ja tarkkaile elämääsi ja huomaat kuinka kannat toisten mielipiteitä, asenteita ja tunteita. Näiden pohjalta olet luonut maailmasi, joka näyttäytyy juuri niin vaikeana tai helppona kuin ajatuksesi on. Toisaalta olet voinut luoda tulevaisuutesi ajatuksillasi ja ellei se toteudu ajattelemallasi tavalla, petyt ja pääset odotusten, toiveiden ja pettymysten oravanpyörään.

Kohtaaminen toimii yhtä yksinkertaisesti kuin hampaiden pesu, 2 kertaa päivässä – hyväksyvä tietoinen läsnäolo. Muista vielä, että hampaankoloonkin voi jäädä jotain. Hyväksy sekin.

  1. Hengitä
  2. Hiljenny
  3. Kohtaa
  4. Hyväksy
  5. ja elämäsi taikavoima on käytössäsi

Muita artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *