Stipendi ja ruusuja opettajalle

Soitin sunnuntaina -iltana opettaja –ystävälleni. Onnistuin herättämään hänet päiväunilta illalla klo 19. (Luit oikein!) Hän oli lataamassa itseään tulevaan kouluviikkoon – sunnuntai-iltana.

Hän kuuluu niihin opettajiin, jolla on rauhallinen ja oppimisesta innostuva luokka. Siltikin hänen on ladattava itsensä uuteen viikkoon. Mitä kuuluu opettajalle, jonka luokka on levoton?

Jäin puhelumme jälkeen pohtimaan opettajan työtä menneenä vuonna. Opsiin ja digiähkyyn pakattuja opettajia homeisen luokkahuoneen tunnelmassa, oppilashuoltoryhmiä, oppilaita isoissa ryhmissä ja me vanhemmat odotuksinemme. Peruskoulumullistus aikanaan taisi sittenkin olla pikkujuttu – 70 –luvulla.

Koulumaailman muutokset ovat olleet haastavia. Moni opettaja on kokenut tänä vuonna riittämättömyyttä. Tunnistaessaan keskeneräisyytensä opettajasta tulee oppilas ja silloin hänellä on kaikki edellytykset löytää uusia mahdollisuuksia ja tapoja toimia. Tarvitaan armollisuutta kohdata ja hyväksyä itsensä sellaisena kuin on. Se luo pohjattoman kehittymisen- ja kasvunmahdollisuuden. Parasta on että opettaja kykenee kohtaamaan, ymmärtämään ja hyväksymään oppilaiden keskeneräisyyttä myötätunnolla.

Opettajan työtä on sanottu kutsumusammatiksi – rakkaus työhön –termiä tulisi päivittää rakkaus ihmiseen. Tärkeintä on olla ihminen ihmiselle – opettajanhuoneessakin. Miten tahtoisit sinut kohdattavan – tee se sama toiselle. Läsnäolo ei saa jäädä kaatuvan PISA-tornin jalkoihin.

Koulu-uudistus on tuonut mukanaan muutokset jokaiselle kouluasteelle aina yliopistoja myöten. Yrittäjyyden sanotaan olevan tulevaisuuden pelastaja, onhan se ihmisen luontainen ominaisuus. Yrityksen perustaminen on helppoa, kun taas sen toiminnan ohjaamisessa opettajan osaaminen on yhtä sujuvaa kuin yrittäjä ryhtyisi opettajaksi. Uskon, että opettajien ja yrittäjien yhteistyön kehittämisellä luomme parempia työllistymisen edellytyksiä myös nuorille, ja opettajat voivat innostuvat omasta työstään uudella tavalla. Samalla päivitämme nuorten valmiuksia ja osaamista työelämän vaatimalle tasolle.

Ilokseni olen saanut nähdä kuinka lapsuuden maisemiini Lehtikankaalle on noussut linnamaisen kaunis Monitoimitalo, jonka sisällä on uusille ajatuksille ja oivalluksille tervettä tilaa. Oppimisympäristön merkitystä ei sovi unohtaa.

Olen saanut seurata monien eri toimialojen muutosta ja murrosta viime vuosien aikana, kokenut muutosta myös omassa työssäni. Opettajan työn muutos on sitä kokoluokkaa, että voin lämpimästi suositella tämän kevään ruusujen ja stipendien jakoa kaikille opettajille, jotka ovat selviytyneet tästä vuodesta.

Aurinko lämmöllään viestii lähestyvää hetkeä, jota Suvivirren sanoin ja sävelin juhlimme.

Kesälaitumet odottavat. Onnea vastavalmistuneille opiskelijoille ja heidän läheisilleen. Rentouttavaa kesää opettajille ja oppilaille. Hengitä ja nauti lomastasi – olet ansainnut sen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Muita artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *