Parantava luonto sisälläsi

Kolumni Koti-Kajaanissa       26.6.2019

Kesäisen luonnon kauneus avaa sydänkeskuksemme kohtaamaan luonnollista rakkautta elämässä ja toisaalta vapautumaan tarpeettomasta tunnelastista. Tämä ja kaikki parantavat voimat sisälläsi kohtaavat ja eheyttävät sinua – kunhan vain huomaat tämän.

Luonnollisesti ihminen on avoimempi ja rennompi arjessa, jos sellaista sanaa edes kesällä rohkenee käyttää. Kohtaamme uusia ihmisiä, asioita ja tilanteita, jotka synnyttävät meissä erilaisia impulsseja. Kesäkalenterimme on tumpattu täyteen erilaisia tapahtumia ja tilaisuuksia, jossa sukulaistapaamisetkin uhkaavat väistyä kiireisen kesän alta. Onneksi sentään sukujuhliakin näkyy vielä järjestettävän. Kohtaamiset sukulaisten kanssa ovat erityisen merkittäviä. Ne synnyttävät uusia näkökulmia omaan menneisyyteemme. Ehkei kaikki mennytkään niin kuin olit uskonut.

Kesää siivittää erilaiset tapahtumat festarit, kesäteatterit, hassunkuriset kisailut, romukirppikset autotalleissa ja –halleissa. Luovutaan tarpeettomista tavaroista ja muista estoistamme, joille ei enää löydy käyttöä. Se antaa taas tilaa uusille asioille ja mahdollisuuksille. Uudet ihmissuhteet aktivoivat uusia puoliamme esiin, tuoden myös mahdollisuuksia olla oman mukavuusalueemme ulkopuolella. Perhoset vatsanpohjassa määrittelevät jännityksen määrän. Mikä ilo onnistumisesta ja itsensä ylittämisestä syntyykään, kun uskallat ylittää mukavuusalueesi rajan.

Pyhiinvaellusmatkat ovat osa kansojen historiaa, joka vielä tänäänkin näyttäytyy monin eri tavoin. Sotilaat ja sotilaittemme lapset puolisoineen kulkevat bussilasteittain Venäjän raja-alueilla, muistellen sotiemme tapahtumia, paikkoja ja edesmenneitä läheisiämme. Paikat, jonne palaamme olemme merkinneet risteillä tai muistomerkeillä muistuttamaan juuristamme ja siitä edellisten sukupolvien työstä, josta voimme olla kiitollisia. Henkiset ja hengelliset matkat luonnon voimapaikkoihin kuuluvat monen ihmisen kesäsuunnitelmiin.

Erilaiset uskonnolliset tapahtumat hiljentävät kaupunkikeskuksiamme ja ihmisiä massoittain kesäiseen Suomeen. Herätysliikkeet saavat ihmiset hereille ja liikkeelle kokoontumaan yhteisen korkeamman voiman ja Luojamme äärelle sekä kuuntelemaan Jumalan sanaa. Heinäveden Uusi Valamokin saa uusia asukkaita jokavuotisten kävijöiden rinnalle.

Kesä mökillä saa monet parantavan luonnon äärelle, jossa sekä sauna että ympärillä oleva luonto hoitavat ihmistä enemmän kuin me itse edes uskomme. Jos vielä uskaltaudut villiyrtti –hortoiluun niin sisäisesti ruuanlaitossa kuin ulkoisesti yrttihauteilla ja -kylvyillä, on puhdistuminen kokonaisvaltaista.

Patikkaretket luonnon keskelle, avaavat aistejasi ja mieltäsi lempeällä tavalla. Ei tarvitse lähteä kovinkaan kauas kun lähellämme patikkareittejä riittää ja lisää tulee kokoajan. Minun suosikkini on Vuoreslahden Akkovaara, josta näkyy Ärjä ja koko Oulujärven suuruus saarineen. Vaikka vaaralla tuntuukin isolta, voi samaan aikaan tuntea itsensä todella pieneksi.

Joko sinä olet valinnut oman tapasi uudistua ja vapautua tarpeettomista estoistasi ja lukoistasi? Kesä auttaa sinua – otat vain rohkean askeleen ja annat mennä. Kesäinen luonto on sinunkin parantajasi.

Muita artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *