Rohkeutta olla se joka olet

Miten monesti olenkaan onnistunut kadottamaan itseni ja yhtä monta kertaa tehnyt valtavan työn löytääkseni itseni uudelleen. Toistoja on kertynyt vuosien saatossa, tuskin siitäkään valmista tulee. Kuinka helppoa onkaan samaistua toisten tahtoon ja olla samaa mieltä toisten kanssa. Parviäly on loistava työpaikoilla kehittämisen asioissa, kun kaikki ovat sitoutuneita ja heillä on yhteinen tavoite. Ihmissuhteissa parviäly ja ryhmäajattelu kadottaa usein yhteyden omaan itseensä. Ajan ja arjen tullessa suhteeseen huomataankin, ettei kaverin tahtotilan seuraaminen ollutkaan itselle tarkoitettu. Merkityksellistä tässä ajassa onkin, että oivallamme yksilöllisen ajattelun.

Kuinka toisen miellyttäminen saakaan aikaan sen, että alamme sopeuttamaan omaa käyttäytymistä toisen miellyttämiseksi. Toisaalta sitoutuminen sujuu loistavasti. Jopa niin, että selkärankakin menee mutkille.

Välinpitämättömyys puolestaan aiheuttaa sen, että alisuoriudumme niistä tehtävistä, jotka voisivat todellisuudessa vahvistaa ja kehittää itseämme. Toisaalta on tilanteita, jolloin välinpitämättömyydellä suhtautuminen vapauttaa meitä sotkeutumasta sellaisiin asioihin, jotka meille ei todellisuudessa kuulu.

Vastustaminen voi olla omalle kehittymiselle haitaksi jos vastustamme asioita periaatteen tai jonkin uskomuksen vuoksi. Toisaalta vastustamisella on tärkeä tehtävä kun tarvitsemme erottelukykyä valinnoissamme.

On syytä kyseenalaistaa omia suhtautumistapojamme. Mukavuusalueen rajojen ylittäminen auttaa meitä vapautumaan monista väärinkäsityksistä ja uskomuksista. Vaatii rohkeutta olla sellainen, joka olet. Eikä sekään ole itsestään selvyys. Matkan se vaatii kohti itseä, eikä se matka lopu ennen kuin lepäämme tuolla kirkkokankaalla.

Mikä onkaan se mielenkiintoinen mekanismi, joka kuin automaattisesti valitsee puolestasi tavan, jota olet käyttänyt jo vuosien, jopa vuosikymmenten ajan. Se, miten suhtaudut asioihin on valintasi. Voisitko valita toisin?

Tunnetko, että seisot kumppanisi rinnalla tasavertaisena? Kumpi teidän parisuhteessa määrää kaapin paikan? Vai sovitteko yhdessä kaikki kaapit paikoilleen? Onko sinun tahdollasi tilaa parisuhteessasi, vai jäätkö toisen tahdon alle? Otatko sen tilan toisen rinnalla, joka sinulle on tarkoitettu, vai jyräätkö toisen tahdon yli huomaamatta? Mitä jos kannustaisitte toisianne – miten se onnistuisikaan? Ei mitenkään ellet kokeile rohkeasti.

Merkityksellisyyden kokemus työpaikalla syntyy siitä, että sinun mielipiteillä ja tahdon ilmaisuilla on tilaa ja kuuntelevat korvat, jolloin tulet kuulluksi ja ymmärretyksi. Otathan rohkeita askeleita saavuttaaksesi sellaiset olosuhteet työpaikallasi. Älä anna kenenkään rajoittaa sitä. Anna itsellesi lupa olla sellainen kuin olet, kunnioittaen ja arvostaen sekä toisia että itseäsi. Todistuksesi tai asemasi ei tee sinusta arvokkaampaa tai mitättömämpää kuin toinen, jolla on kenties ylemmät tutkinnot kuin sinulla. Olet arvokas juuri sellaisena kuin olet – rohkeutta olla se joka olet.

Kolumni Koti-Kajaanissa 11.3.2020

Muita artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *