Tunneperimä perheyrityksessä

Edellisestä blogista inspiroituneena ajatus lähti tarkastelemaan mitä tunneperimä tarkoittaa perheyrityksessä. Ylisukupolvinen tunneperimä tarkoittaa sitä, että tunteet ja tavat siirtyvät perheessä sukupolvelta toiselle. Tämä näkyy usein perheyrityksessä erilaisilla tavoilla:

1. Perheroolit ja odotukset

Perheyrityksessä tietyt roolit ja tehtävät saattavat siirtyä luonnollisesti vanhemmilta lapsille, vaikka he eivät välttämättä haluaisi tai sopisi niihin parhaiten. Esimerkiksi perheen vanhimmalta saatetaan odottaa, että hän ottaa yrityksen johtoon, koska näin on aina ennenkin tehty.

2. Lojaliteetti ja tunteet

Perheyrityksissä perhesiteet ovat vahvoja, mikä voi joskus vaikeuttaa asioiden hoitamista. Päätöksiä saatetaan tehdä enemmän tunteella kuin järjellä. Esimerkiksi voi olla vaikea arvioida reilusti perheenjäsenten työpanosta, kun tunne ohjaa päätöksentekoa.

3. Kommunikaatio ja ristiriidat

Tunneperimä voi vaikuttaa siihen, miten perheenjäsenet puhuvat keskenään. Jos edellisissä sukupolvissa on vältelty vaikeista asioista puhumista, tämä tapa voi siirtyä seuraaville sukupolville. Tämä saattaa johtaa siihen, että ongelmia ei käsitellä avoimesti, mikä voi estää yrityksen kehittymistä.

4. Arvot ja uskomukset

Yrityksessä pidetyt arvot ja uskomukset voivat olla peräisin aiemmilta sukupolvilta. Joskus nämä arvot voivat ohjata toimintaa, vaikka ne eivät enää olisi ajankohtaisia. Esimerkiksi vanhoista tavoista kiinnipitäminen voi estää yritystä uudistumasta.

5. Paine jatkaa perheyritystä

Sukupolvien välillä saattaa esiintyä painetta jatkaa perheyritystä, vaikka uusi sukupolvi ei välttämättä haluaisi tai olisi siitä kiinnostunut. Tämä voi aiheuttaa stressiä niille, jotka tuntevat, että heidän on otettava vastuu yrityksen pyörittämisestä.

6. Sukupolvien väliset jännitteet

Vanhempien ja nuorempien sukupolvien välillä voi olla näkemyseroja yrityksen johtamisesta. Vanhemmat sukupolvet saattavat haluta pitää kiinni vanhoista tavoista, kun taas nuoremmat haluavat tuoda uusia ideoita. Näiden jännitteiden taustalla voi olla tunneperimä, jossa vanhojen sukupolvien arvot ja tavat ohjaavat edelleen toimintaa.

7. Rekrytointi ja työhön sitoutuminen

Uusien työntekijöiden rekrytointien onnistuminen voi olla haastavaa, edellä mainittujen eri näkökulmien ja osaamistarpeen arvioinnin hankaluutena. Uusien työntekijöiden sitoutuminen perheyritykseen voi alkuun olla haastavaa, mikäli johtaminen perheyrityksessä on ristiriitaista.

8. Aiemmat kokemukset

Jos aiemmat sukupolvet ovat kokeneet vaikeita aikoja, kuten talouskriisejä, nämä kokemukset voivat vaikuttaa siihen, miten he suhtautuvat riskeihin. Nämä varovaisuuden tunteet voivat siirtyä seuraaville sukupolville.

9. Yrityksen identiteetti

Perheyrityksen identiteetti ja arvot voivat juontaa juurensa pitkälle perheen historiaan. Tämä identiteetti voi olla vahvuus, mutta myös haaste, jos se estää yritystä sopeutumasta uusiin tilanteisiin.

Ylisukupolvinen tunneperimä voi olla sekä voimavara että haaste perheyritykselle. Sen ymmärtäminen auttaa yritystä menestymään ja jatkamaan sukupolvesta toiseen.

#perheyritys
#työelämä
#työhyvinvointi

Muita artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *