5 elämän osa-aluetta, johon tunneperimä vaikuttaa
Mitä jos kaikki mitä sinun elämässäsi on nyt, onkin sinun vanhempien ja esivanhempien aikaansaamaa?
Se, että tiedostat vanhempiesi ja esivanhempiesi vaikutuksen elämässäsi, on tärkeä asia. Vasta silloin sinä voit vaikuttaa siihen, kuinka paljon he vaikuttavat sinun elämässäsi. Kuinka monessa eri osa-alueessa ylisukupolvinen tunneperimä vaikuttaa, on meille yleensä tuntematonta. Listasin sinulle viisi näkökulmaa, jotka korostavat esi- ja isovanhempien sekä vanhempien valintojen vaikutusta elämässämme:
1. Geneettinen perimä
Fysiologiset ominaisuudet: Geneettinen perimä vaikuttaa fyysisiin piirteisiimme, kuten ulkonäköön, terveydentilaan ja alttiuteen sairauksille. Esivanhempien geenit määrittävät monia biologisia ja fyysisiä ominaisuuksia, jotka olemme perineet.
Kognitiiviset ja emotionaaliset piirteet: Geenit voivat myös vaikuttaa kognitiivisiin kykyihimme, temperamenttiimme ja tunne-elämäämme. Esivanhempien perimä voi vaikuttaa esimerkiksi älykkyyteen, luovuuteen ja emotionaaliseen vakauteen.
2. Kulttuurinen perintö
Arvot ja uskomukset: Esi- ja isovanhemmat ovat siirtäneet eteenpäin kulttuurisia arvoja, uskomuksia ja perinteitä. Nämä voivat sisältää uskonnollisia uskomuksia, eettisiä periaatteita ja moraalisia arvoja, jotka muovaavat tapaa, jolla näemme maailman ja toimimme siinä.
Kulttuuriset käytännöt: Kuinka suhtaudumme kulttuurillisiin käytänteisiin ja perinteisiin tulevat sukulinjoistamme. Kulttuuriset perinteet, kuten juhlapyhät, ruokaperinteet ja tavat, ovat usein periytyneet sukupolvelta toiselle ja vaikuttavat arkeemme ja yhteisölliseen identiteettiimme.
3. Perheen historia ja kokemukset
Sukupolvien tarinat: Perheen historia ja tarinat vaikuttavat identiteettiimme ja käsitykseemme omista juuristamme. Esi- ja isovanhempien kokemukset, kuten sotakokemukset, maahanmuutto tai muut merkittävät tapahtumat, voivat muokata perheen dynamiikkaa ja arvoja.
Elämänkokemusten siirtyminen: Traumat, menetykset ja menestykset, joita esivanhemmat ovat kokeneet, voivat siirtyä seuraaville sukupolville ja vaikuttaa siihen, miten käsittelemme omia haasteitamme ja saavutuksiamme.
4. Sosioekonominen asema
Taloudellinen perintö: Esivanhempien taloudellinen asema ja varallisuus voivat vaikuttaa merkittävästi elämämme mahdollisuuksiin ja resurssien saatavuuteen. Tämä sisältää koulutuksen, asuinpaikan ja taloudellisen turvallisuuden.
Sosiaalinen asema: Esi- ja isovanhempien yhteiskunnallinen asema ja verkostot voivat vaikuttaa meidän sosiaaliseen asemaamme ja verkostoihimme. Sosiaaliset yhteydet ja perheen maine voivat avata tai sulkea ovia monilla elämänalueilla.
5. Käyttäytymismallit ja kasvatus
Kasvatusmenetelmät: Vanhemmat usein kasvattavat lapsensa samalla tavalla kuin heidät itsensä kasvatettiin, vaikka valitsisimme toimia ja käyttäytyä toisin kuin vanhempamme, joten esi- ja isovanhempien kasvatusmenetelmät vaikuttavat välillisesti myös meihin. Tämä voi sisältää kurinpidon, opetetut arvot ja perheen dynamiikan.
Käyttäytymismallien periytyminen: Tavat, tottumukset ja asenteet, joita olemme oppineet vanhemmiltamme ja he taas omilta vanhemmiltaan, siirtyvät sukupolvelta toiselle. Nämä mallit voivat koskea esimerkiksi suhtautumista työhön, kommunikaatiota ja kykyä/halua ratkaista ongelmia.
Kiteytettynä
Esi- ja isovanhempien vaikutus elämäämme on monitahoinen ja syvällinen. Geneettinen perimä määrittää fyysisiä ja emotionaalisia ominaisuuksiamme, kulttuurinen perintö muokkaa arvojamme ja uskomuksiamme, perheen historia ja kokemukset vaikuttavat identiteettiimme, sosioekonominen asema vaikuttaa elämämme mahdollisuuksiin ja käyttäytymismallit sekä kasvatusmenetelmät muokkaavat tapaamme toimia ja ajatella. Näiden näkökulmien ymmärtäminen voi auttaa meitä tiedostamaan, kuinka syvästi olemme yhteydessä esivanhempiimme ja kuinka heidän perintönsä muokkaa elämäämme tänä päivänä.
Hei, kiitos!
Miten tähän keskusteluun pääsisimme, vaikka auksi vain yhteen osa- alueeseen🫠
Irene
Hei Irene,
Kiitos viestistäsi ja erittäin osuvasta kysymyksestäsi. Ylisukupolvinen tunneperimän työstämisen vaikeus on siinä, ettemme kykene käsittelemään vain yhtä osa-aluetta kerrallaan, jotta se toisi muutosta asiaan. Voimme hyvin siitä keskustella, mutta muutosta ei pääse syntymään, koska tunnelukko on kokemus, jota ei voi kattavasti selittää.
Psykosynteesi -viitekehys tarjoaa mahdollisuuden itseoivallukseen, kun sopiva harjoitus kyseisen tunnelukon työstämiseen on löytynyt. Harjoitukset vaikuttavat “sanojen tuolla puolella”, kokemuksen ja tunteen tasoilla, joita ei voi selittää. Harjoitus vaikuttaa kaikkiin näihin osa-alueisiin vapauttaen sen yhden osa-alueen kaikista osa-alueista.
Harjoituksen jälkeen syntyvä oivallus auttaa meitä ymmärtämään juurisyitä tarkemmin. Kuten Jari Sarasvuo on sanonut: “Viisaus syntyy kokemuksen jälkeisestä pohdinnasta.” Tätä tarkoittaa työstäminen ja tunteen kohtaaminen, joka avaa ymmärryksen ja oivalluksen. Tämän johdosta kasvumme ja kehityksemme on jatkuvaa prosessointia.