Akrobatiaa ja roolisuorituksia työpaikoilla

Kuulen ja huomaan päivittäin kuinka työssään olevat ihmiset tekevät mitä kummallisimpia roolisuorituksia ja akrobaattitemppuja, jotta selviytyvät työpäivästään oman kyvyttömyyden tai riittämättömyyden tunteen kanssa. Kaikki nämä temput ja roolisuoritukset ovat esimiehen, työkavereiden ja asiakkaiden kanssa erilaisilta. Jokainen kohtaaminen tapahtuu eri roolista käsin, jotka ovat syntyneet strategioista, joita olet valinnut jo hyvin varhain.
Ei ehkä sinulla, ajattelet. Tarkkaile kuitenkin ympärilläsi olevia kollegoita, ehkä oivallat jotain.
Työn kuormittavuus on jakautunut moneen rooliin taipuneen työntekijän hartioille. Ei siis ihme jos niskat on kipeinä, jos kaikille nyökkäilee betonisäkin painaessa hartioita.

Yhä vielä yritämme pitää kiinni samoista toimintatavoista, arvoista ja asenteista vaikka toimintaympäristömme on muuttunut valtavasti. Uskomukset, ajatusvääristymämme, asenteemme ja tunnelukkomme estävät sopeutumisen   uudistuneeseen toimintaymäpäristöön työpaikoilla. Kuljetamme edelleen vanhoja käsityksiämme työn tekemisessä. Tämä aikaansaa erilaisia kitkoja, väärinkäsityksiä ja -ymmärryksiä työpaikoilla ja ihmissuhteissa.

On uskallettava kohdata vanhat käsityksemme, tunnelukkomme ja muuntaa asenteitamme, jotka voivat olla sota-ajoista peräisin. Näin vapautamme turhia työnkuormituksia hartioiltamme ja pääsemme tekemään työtä ihmisyydestä käsin, kohtaamalla aidosti kaikkia ihmisiä tasavertaisesti samalla tavoin. On helppoa olla se, joka olet. On ihmisen vuoro!

Muita artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *