Johanna Kononow ammentaa ikikaikaista viisautta

Johanna Kononow ammentaa työhönsä ikiaikaista viisautta Kalevalasta
Työhyvinvointikouluttaja Johanna Kononow toimii hyvinvointialan yrittäjänä Kalevala Valmennus -yrityksessä. Yritys on erikoistunut Ihmiseen ja hänen hyvinvointiinsa sekä siihen, kuinka yritys hyötyy työntekijöistä, jotka voivat hyvin. Hän kouluttaa myös Kalevala-valmentajia, ihmisiä, jotka työskentelevät ihmisten kanssa omalla persoonallaan ja tietoisena tunnesynteesistä. Koulutus soveltuu oman itsetuntemuksen lisäämiseen, jota kautta saa valmiuksia terveeseen ja rikkaampaan elämään ja lisäksi valmiuksia myös johtamiseen ja yritysten kehittämiseen.
Kajaanissa 3.12.1964 syntynyt Johanna on työskennellyt 25 vuoden ajan rakennusalalla erilaisissa tehtävissä ja erilaisissa organisaatioissa. Näissä tehtävissä hän on oivaltanut, että työyhteisössä on valtava määrä hiljaista viisautta. joka on yrityksen kehittymisen kannalta tärkeää tietoa.
Johanna kertoo, että hänen elämänsä inventaario laittoi elämän kerralla uusiksi. Tahto ymmärtää itseä ja elämää vei hänet eteenpäin omalla polullaan. Hän lähti kysymysten kanssa kohti uusia vastauksia. Hän kysyi ”Miksi minulle tapahtui näin ja miksi juuri minulle eikä jollekin toiselle?” Hän opiskeli psykologiaa, mutta se ei antanut hänelle riittäviä vastauksia. Vyöhyketerapian opiskelujen jälkeen hän ymmärsi, että keho on ihmistä viisaampi ja että jos on olemassa kehon sairastumisen polku, on myös olemassa paranemisen polku. Johanna tutustui myös psykosynteesiin (italialainen lääkäri Roberto Assagioli, Freudin oppilas), jonka avulla hän ymmärsi, että ihminen on enemmän kuin osiensa summa. Siinä keskitytään ihmisen terveeseen osaan, jossa ymmärretään ihmisen haavojen olevan kasvun ja kehityksen lähteitä.

Tutustumalla Casa Dom Inacio, Abadianiassa, Brasiliassa sijaitsevaan parantamiskeskukseen ja John of Godin työskentelyyn sekä Ihmisen tietoisuuden tutkimuskeskuksen toimintaan ja professori Waldo Vieran luennolla, Johannan elämän palapeli sai monta palaa yhdellä kerralla sopimaan toisiinsa. Asger Lorentsenin, tanskalaisen henkisen terapian kouluttajan hän tapasi eräänä kesäkuun henkisen terapian kurssilla. Lorentsen menehtyi myöhemmin, mutta hänen oppejaan Johanna sanoo opiskelevansa edelleen.

Johanna muutti yrityksensä nimen Kalevala Valmennukseksi. Päätös ei suinkaan ollut hetken päähänpisto, vaan yhtymäkohta oli luonnollinen. Ihmisessä on se ikiaikainen viisaus, kaiken sen informaation lähde, mitä ihminen tässä elämässään tarvitsee. Tulee vain avata ihmisen tietoisuus, jolloin hänen ymmärryksensä itseä ja elämää kohtaan lisääntyy.

”Sain kutsun Lönnrot-seuraan, liittyminen oli jotenkin itsestään selvyys”, toteaa Johanna. ”Sillä Elias Lönnrotin jalanjälkiä voin seurata ajatellen, että ehkä hänkin kokosi omalla persoonallisella tavallaan Kalevala-palapeliä meille kaikille luettavaksi. Pekka Ervastin kirjoittama ”Kalevala avain” -teos on eräs oppikirja Valmentaja-koulutuksessa. Molemmat kirjat tarjoavat mahdollisuuden avata ihmisen tietoisuutta omasta itsestään, mutta kirjan symbolinen kieli vaatii lukijalta hieman kärsivällisyyttä. Runot itsessään oman symboliikan avulla välittävät kaiken sen energian, joka sillä on tarjottavana.” Johanna odottaa yhteistyöstä seuran kanssa uusia alueita omaan työhönsä ja pyrkii myös antamaan seuralle panoksensa sen tarkoituksen toteuttamiseen.

Johanna Kononow toteaa painokkaasti, että kaiken kehittymisen taustalla on yhteistyö, niin ihmisten välisissä kuin yhteisöjen ja yritysten välisessä työskentelyssä. Oppimisprosessi syvenee jatkuvasti yhteistyöllä. Yhteistyössä voidaan tarkastella toisten tapoja ja tottumuksia, jolloin keskinäinen luottamus ja kunnioitus lisääntyvät – nähdään uusia ja erilaisia toiminta- ja ratkaisumalleja ja oma kehityspolku vahvistuu. Johanna toivoo, että yhteistyö Lönnrot-seuran kanssa tulee kehittymään edelleenkin.

Hyvinvointikouluttajana valmennuksissa jatkuvasti nouse esille kolme merkittävää hyvinvoinnin estettä: unihäiriöt, elämän erilaiset kivut sekä mieliala, minkä pohjalta Johanna on suunnitellut luentosarjan.

”Voi paremmin  luonnollisesti” -luentosarja toteutetaan Kajaanin kaupunginkirjaston Kalevala-salissa. Luentosarjaan kuuluu seuraavia tietoisuutta avautuvia luentoja: ”Unihäiriöistä kohti parempaa ja rauhallisempaa unta” torstaina 15.8 klo 17.30 – 19.00, ”Kivun monet kasvot – lääkkeetön kivun hoito” keskiviikkona 29.8 klo 17.30 – 19.00 ja ”Masennus – joukko mielen mekanismeja” torstaina 5.9. klo 17.30 – 19.00. Mikäli teemat kiinnostavat edelleen, näiden luentojen jälkeen kokoontuvat ryhmät joka toinen torstai: ”Vapaudu kivuistasi” -ryhmä klo 13.00 -15.00, Kirkkokatu 22, 2.krs.  sekä ”Unityöskentely”-ryhmä klo 18.00 – 20.00 Muistojen Mummolassa. Osallistuminen ryhmään maksaa 20 euroa/kerta.

Johanna kertoo, että hänen yrityksensä täyttää 10 vuotta vuonna 2014. Juhlavuosi vie ajatuksia välillä uuteen luentosarjaan, jossa hän tulee käsittelemään ihmisen henkistä kehittymistä. Hän on löytänyt Kalevalan ja kansanperinteen ikiaikaisesta viisaudesta lähtökohtia omalle työlleen, jolla on ollut jatkuvasti kasvava kysyntä. Hän on tyytyväinen siitä, että hänen linjansa on osoittautunut käytännössä toimivaksi – ja hän katsoo tarvitsevansa koko ajan työnsä edellyttävän omaa jatkuvaa kehittymistä ja kasvua.

Lasse Lyytikäinen

Muita artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *